BEWONERSINFORMATIE

Bewonersinformatie

Bewonersinformatie

Beste bewoner,

Graag informeren wij jou over De ZorgSpecialist Grachtenloop. Dit jaarlijkse hardloopevenement vindt dit jaar plaats op vrijdagavond 21 juni en brengt een grote groep enthousiaste hardlopers naar Haarlem. Je woont in de buurt van het parcours en met deze brief informeren wij je over de maatregelen die wij hebben genomen.

Het parcours van de Grachtenloop loopt door verschillende delen van de stad, waaronder de historische binnenstad. De start en finish zijn op Papentorenvest (naast de Koepel), waar ook de meeste toeschouwers zich verzamelen. Het parcours is van tevoren zorgvuldig uitgezet en er zijn verkeersregelaars aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden.

Wij begrijpen dat de Grachtenloop voor sommige bewoners van de stad enige overlast veroorzaakt. Om dit tot een minimum te beperken stellen wij je graag op de hoogte van de volgende zaken:

 • Het parcours van de Grachtenloop is volledig afgesloten voor verkeer. Dit betekent dat er geen auto’s of fietsen langs het parcours kunnen rijden gedurende het evenement. Op verschillende plekken worden oversteekpunten gemaakt voor wandelaars, fietsers en scooters.
 • Er is een tijdelijk parkeerverbod van kracht op de Papentorenvest. Dit betekent dat je jouw auto op deze locaties niet kunt parkeren op vrijdag 21 juni tussen 09.00 en 24.00 uur.
 • Er kan geluidsoverlast ontstaan door het evenement. Wij proberen dit zoveel mogelijk te beperken, maar hopen op jouw begrip als je hier toch hinder van ondervindt.
 • De specifieke informatie over afgesloten straten en de tijden, staan hieronder per zone afgebeeld.

Klik hier voor de parcoursen.
Hero Kindsrun
5 km 
SportSupport 10 km

Zone 1a: Burgwal (Spaarnwouderbuurt)

De wijk tussen de Oudeweg en t/m de Papentorenvest zijn vanaf 17:00 – 24:00 gesloten voor in- en uitrijdend verkeer. Mocht je toch weg moeten adviseren wij de auto vooraf te parkeren in de sportheldenbuurt.
Papentorenvest is gesloten verkeer vanaf 14:00 – 24:00. Parkeren op de Papentorenvest is niet mogelijk vanaf 09:00 – 24:00.

Zone 1b: Burgwal (Spaarnwouderbuurt)

De straten van de Papentorenvest tot Kortebrug/leliestraat zijn vanaf 17:45 – 23:00 afgesloten voor in- en uitrijdend verkeer. Dit is inclusief de inrit bij de Amsterdamse poort. Mocht je toch weg moeten, adviseren wij de auto vooraf te parkeren in de Oude Amsterdamsebuurt(Teylerstraat).

Zone 1c: Burgwal (Spaarnwouderbuurt)

De straten binnen de Kortebrug, Burgwal en het Spaarne zijn vanaf 18:30  – 23:00 afgesloten voor het inrijdend verkeer. Spaarnwoudestraat, Antoniestraat, Barnesteeg, Spaarne en Korte Spaarne zijn ook afgesloten voor uitrijdend verkeer. Mocht je toch weg moeten adviseren wij de auto te parkeren op de Burgwal of in de Oude Amsterdamsebuurt(Herensingel).

Zone 2: Oude Centrum (Melkbrug tot einde Groot Heiligland)

De Melkbrug is afgesloten voor verkeer.

Spaarne is afgesloten voor verkeer vanaf 18:30 – 22:30 de afsluiting is vanaf de parkeergarage de appelaar. Verkeer wat uit de parkeergarage de appelaar komt wordt teruggeleid via het Spaarne richting de Koudenhorn.

Gedempte oude gracht is van 18:30 – 22:00 afgesloten voor in- en uitrijdend verkeer.
Het fietspad van de Kampervest is afgesloten voor fietsverkeer, deze kunnen gezamenlijk met het autoverkeer gebruikmaken van de rijbaan, dit is tot Groot Heiligland.

Parkeergarage de Kamp is geopend via De Witstraat.

Groot Heiligland is vanaf 18:30 -22:00 afgesloten voor in- en uitrijdend verkeer. Mocht je toch weg moeten adviseren wij de auto te parkeren in Klein Heiligland.
Klein Heiligland is vanaf 18:30 – 22:00 afgesloten voor inrijdend verkeer, uitrijdend verkeer is mogelijk.

Zone 3: Oude Centrum (Gedempte oude gracht tot Raaks incl vijfhoek)

Gedempte oude gracht is van 18:30 – 22:00 afgesloten voor in- en uitrijdend verkeer.

Volgende straten zijn van 18:30 -21:30 afgesloten voor al het verkeer.

 • Botermarkt (18:30-21:30)
 • Tuchthuisstraat (18:30-21:30)
 • Breestraat (19:30-21:30)
 • Lange Annastraat (19:30-21:30)
 • Doelstraat (19:30-21:30)
 • Lange Raamstraat (19:30-21:30)
 • Lange Boogstraat (19:30-21:30)
 • Barrevoetestraat (Botermarkt tot Lange boogstraat) (18:30-21:30)

Mocht je toch weg moeten adviseren wij de auto te parkeren elders in de Vijfhoek.

De Zuiderstraat is afgesloten voor al het verkeer van 18:30-22:00. De gedempte Voldersgracht is afgesloten voor inrijdend verkeer, uitrijdend verkeer kan wegrijden via de keizerstraat.

Zone 4: Oude Centrum (Zijlstraat tot Korte Jansstraat)

Zijlstraat is van 18:30 – 22:00 afgesloten voor al het verkeer. Mocht je met de fiets de binnenstad in willen adviseren we dit te doen via de Raaks, moet je naar andere gebieden in Haarlem fiets dan om de binnenstad via Kinderhuisvest en vervolgens de Nieuwe Gracht.

De volgende straten zijn van 18:30 – 22:00 afgesloten voor al het verkeer.

 • Witte Herenstraat
 • Kraaienhorst
 • Magdalenastraat
 • Nassaustraat
 • Ridderstraat
 • Korte Jansstraat

De kruising van de Kruisstraat en de Jansstraat is beperkt toegankelijk met de fiets, we adviseren voor elke bestemming (behalve binnenstad) om te fietsen via de Nieuwe gracht en daarna Kinderhuisvest.

Zone 5 : Oude Centrum (Bakenessengracht tot Melkbrug via Klokhuisplein)

De Bakenessengracht is vanaf 18:30 – 22:30 volledig afgesloten voor in- en uitrijdend verkeer. Mocht je toch weg moeten adviseren wij de auto te parkeren op de Koudenhorn.

De volgende straten zijn vanaf 18:30 – 22:30 afgesloten voor fietsverkeer.

 • Korte Begijnestraat
 • Lange Begijnestraat
 • Klokhuisplein
 • Damstraat

Spaarne is afgesloten voor verkeer vanaf 18:30 – 22:30 de afsluiting is vanaf de parkeergarage de appelaar. Verkeer wat uit de parkeergarage de appelaar komt wordt teruggeleid via het Spaarne richting de Koudenhorn.

De Melkbrug is afgesloten voor verkeer.

21 JUNI 2024

Social Media

Volg ons op Facebook en Instagram voor alle actuele informatie. Volg ons op Youtube voor films.

Schrijf je in!

INDIVIDUEEL

BEDRIJVENLOOP

]

De ZorgSpecialist
SRH Haarlem University of Applied Science
Endeavour
Inloophuis Kennemerland
IPSO Huis Kennemerland
Hero Kindercentra
Spectrum Advocaten
SportSupport
Run2Day